Aanbevolen literatuur

Hieronder vind u een lijst met literatuur die de medewerkers van praktijk Het Rendier de moeite waard vinden.

Folders

Kinderfysiotherapie, spelenderwijs oefenen van zintuigen en motoriek

Website:

Uitgever:

NVFK

Jaar:

2004

Wat te doen bij kinderen met astma

Website:

Uitgever:

KNGF

Jaar:

2005

Boeken

De gave van dyslexie

Auteur:

Ronald D. Davis met Eldon M. Braun

Website:

Uitgever:

Elmar b.v.

Jaar:

2001

ISBN:

90-389-07451

Beschrijving

Leonardo da Vinci, Thomas Edison, Albert Einstein, Winston Churchill, Walt Disney, Whoopi Goldberg…

Veel van ’s werelds succesvolste mensen danken dat succes aan dezelfde gave die hen verhindert goed uit een boek te kunnen leren.

Dit is de stelling van auteur Ron Davis. Zoals zovele dyslectici werd ook hij gezien als een dommerdje thuis en als achterlijk op school. Uiteindelijk werd hij een geslaagd ingenieur, zakenman en beeldhouwer.

Op zijn 38e ontdekte hij een manier om een heel boek in slechts een paar uur tijd te lezen. Dit was de inspiratie voor zijn methode, die duizenden mensen al heeft geholpen om gewoon te kunnen lezen, schrijven en studeren. Een doorbraak in de behandeling van dyslectici.

Ik schreif faut – omgaan met dyslexie

Auteur:

Martine Ceyssens

Uitgever:

lannoo

Jaar:

2002

ISBN:

90-209-44517

Beschrijving

Dyslexie kan bij kinderen een bron zijn van grote problemen. Uit onderzoek blijkt dat gedragsproblemen en lusteloosheid thuis en in de klas vaak het gevolg zijn van hardnekkige lees- en schrijfproblemen.Bij ongeveer 5% van onze kinderen wordt de diagnose ‘dyslexie’ gesteld. Dat betekent dat in iedere klas van de basisschool al 1 á 2 leerlingen zitten met dyslexie. Naast een leesprobleem is dyslexie in grote mate ook een schrijfprobleem. Dit boek gaat ervan uit dat ouders en leerkrachten in aanvulling op de therapie zelf ook heel veel kunnen doen. Ik schreif faut is een praktische gids, waarin naast omschrijving van wat dyslexie precies is vooral ook veel praktisch bruikbaar materiaal te vinden is: regels voor het omgaan met de knelpunten in de spelling en concrete tips voor thuis en in de klas. Overzichtelijke schema’s en speciaal ontworpen prenten, waarbij kinderen de spellingswijze van woorden leren koppelen aan visueel materiaal; en een handig stickerblad met de voornaamste spellingsregels maken van “Ik schreif faut” hét werkboek bij uitstek rond dyslexie.

Ongewild Lastig

Auteur:

Monique Baard en Desiree van der Elst

Website:

Uitgever:

PICA

Jaar:

2005

ISBN:

90-776-71064

Beschrijving:

Ongewild Lastig wil inzicht geven in veelvoorkomende ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Het is de bedoeling dat het boek een bijdrage levert aan het tijdig herkennen, accepteren en behandelen van leer- en gedragsproblemen. Kinderen met een onzichtbare handicap hebben net zo goed recht op een goede begeleiding en een zo normaal mogelijk leven.